Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Film over hooggevoeligheid

door Carolina Bont

Twee weken terug kwam er in Amerika een documentaire uit over hooggevoeligheid: Sensitive the movie – the untold story about Sensitvity. Het is gemaakt in samenwerking met hoogleraar en auteur Elaine Aron. Zij deed uitvoerig onderzoek naar gevoelige mensen en werd bekend door haar boek Hoogsensitieve personen, hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt. De trailer en de film zijn te zien via de link onderaan mijn blog.

Deze documentaire kan ervoor zorgen dat de kennis over hooggevoeligheid wordt verspreid. En dat het begrip tussen niet-hooggevoelige en hooggevoelige personen wordt vergroot.
In augustus 2009 heb ik samen met Elaine Aron een lezing gegeven. Dit werd georganiseerd omdat ik door mijn eigen persoonlijke en professionele ervaring en onderzoek naar intuïtieve gevoeligheid al jarenlang bezig was met dezelfde thema’s.
Meer over die ontmoeting is te lezen in mijn blog De gevoeligheid van niet-hooggevoelige personen. Daar kun je ook meerdere boektitels vinden van Elaine.

carolinabontelainearon

De lastige kanten

Voor degenen die er nog niet bekend mee zijn: een op de vijf mensen is hooggevoelig, waaronder vaak grote kunstenaars en denkers. Veel hooggevoelige personen zijn creatief, intuïtief, empatisch, gewetensvol, plichtsgetrouw en punctueel. De eigenschap heeft echter ook lastige kanten. Hooggevoelige personen hebben namelijk een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld. Gevolg is dat we eerder overprikkeld raken en dan moe of emotioneel worden en ons terug trekken.

Aangeboren eigenschap

Uit onderzoeken blijkt dat hooggevoeligheid een aangeboren eigenschap is. Het is een persoonlijkheidskenmerk en geen afwijking of stoornis. De theorie is dat de eigenschappen van hooggevoelige personen in de prehistorie belangrijk waren voor het voortbestaan van de soort. Omdat ze allerlei signalen eerder opvingen en zo konden waarschuwen voor gevaar.

41316423_m

De voordelen

Behalve de lastige kanten van snellere overprikkeling, zijn er ook voordelen aan hooggevoeligheid. Uit onderzoeken met mri-scans waarbij men keek naar gezichtuitdrukkingen blijkt bijvoorbeeld dat bij hooggevoelige personen meer hersengebieden oplichtten. Vooral die gebieden die te maken hebben met bewustzijn, empathie, zintuigelijke informatie, subtiele aandacht en planning. Dit betekent dat hooggevoelige personen die geleerd hebben om goed om te gaan met hun gevoeligheid, vaak creatief zijn, goed kunnen bemiddelen en succesvol zijn in relaties en werk.

Niet-hooggevoelige personen

Niet-hooggevoelige personen kunnen natuurlijk net zo goed succesvol, empatisch, gevoelig en subtiel zijn! Het verschil is dat je als hoogsensitief persoon een gevoeliger zenuwstelsel hebt waar je in deze drukke wereld mee moet leren omgaan. In mijn boek Hoogsensitiviteit als kracht ga ik daar verder op in.
Wil je meer weten over de film over hooggevoeligheid of wil je hem bekijken? Kijk dan op de website van Sensitive the movie – the untold story about Sensitivity.

 

Zie ook:
Moet je als hooggevoelig persoon voorzichtig zijn of jezelf juist aanpakken?

Zie ook: Kenmerken van Hooggevoeligheid en boek: Hoogsensitiviteit als kracht

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: