Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Hoogsensitief? Let op je grenzen, bescherm je talenten

door Carolina Bont

In mijn coachingwerk valt me regelmatig op dat hoogsensitieve mensen gauw denken dat ze al voldoende op hun eigen grenzen letten, terwijl dat vaak niet zo is. Ze vergelijken zichzelf wat betreft belastbaarheid negatief met anderen en verhogen zo ook nog eens de stress.

Als ze zich overbelast voelen, hebben ze al snel de conclusie dat zij het probleem zijn: wat doe ik verkeerd, wat is er mis met mìj?

Sensitiviteit is een waardevolle eigenschap, maar het vraagt inzicht en extra zelfzorg om het tot zijn recht te laten komen. Zeker als HSP’er, dat merk ik zelf ook telkens weer, is het geen luxe om alert te blijven op wat je nodig hebt om goed te functioneren.

Wees niet bang voor stress

Op zich is er niets mis met stress. Stress onder de juiste voorwaarden kan ook stimulerend werken. Veel gevoelige mensen zijn talentvol op allerlei gebied en houden van creatieve uitdagingen. Het niet weglopen voor stress is vaak een bron van groei, plezier en verbondenheid. Zoals bij ouderschap of wanneer je nieuwe dingen wilt leren. Of wanneer je door wilt zetten met je lange termijnplan.

Wees dus niet bang voor stress, maar zoek steeds weer naar balans. Kleine nieuwe gewoonten kunnen veel doen om de onrust in jezelf te verkleinen en die van de omgeving buiten te laten. Het leven is vaak stressvol. Over veel situaties hebben we nu eenmaal geen controle. Juist daarom is het nuttig dat je in de gaten houdt wat je veerkracht intact houdt of herstelt.

 

Je hoogsensitiviteit in dat proces beter begrijpen en op tijd je eigen grenzen leren herkennen en respecteren maakt veel verschil. Je vergroot hiermee je veerkracht zonder jezelf te forceren.

Je blijft beter in balans en kunt zo, je talenten meer aanspreken! En dat heeft weer een stimulerend en versterkend effect!

 

Meer weten? Lees verder in het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness.

 

Over mindfulness

Hoewel mindfulness ook als meditatietechniek gebruikt wordt, betekent mindfulness in wezen actief opmerkzaam zijn.

Iets wat je de hele dag door op allerlei verschillende manieren kunt beoefenen. in het Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness, leer je vooral dit laatste, een praktische vorm van mindfulness.

Door te leren bewuster aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder te oordelen, ontwikkel je meer ‘belevingsruimte’ en ben je meer in staat om van je leven te genieten.

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: