Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Is het goed om je intuïtie te vertrouwen en andere informatie te negeren?

door Carolina Bont

Ik zie en ervaar intuïtie als een onmisbaar element voor een creatief en vervullend leven. Voor mijzelf is het een belangrijke positieve ommekeer geweest in mijn leven toen ik ontdekte hoe ik door mijn intuïtie de belastende elementen van mijn hoogsensitiviteit kon verminderen en mijn kwaliteiten kon versterken. En ik heb sindsdien heel wat mensen in dat proces begeleid en zien opbloeien doordat ze hun intuïtieve vermogen bewust gingen aanspreken. Dat betekent echter niet dat je andere bronnen van informatie moet negeren. Niet alles hoeft intuïtief binnen te komen, wil het waardevol zijn.

Soms hoor je de mening dat je enkel moet vertrouwen op je spirituele vermogens en traditionele informatie en methoden moet wantrouwen. Dat legt echter teveel nadruk op één ding, zonder gebruik te maken van het geheel van je mogelijkheden.

Gebruik maken van al je vermogens

Voor iedereen zijn er tijden waarin het goed is om hulp te vragen of dat we het advies nodig hebben van een expert. Ook al zie ik intuïtie als een basisbron, Ik sta open voor allerlei bruikbare informatie. Ik vertrouw ook op mijn ervaring, gezond verstand, informatie van vrienden en familie, mijn opleidingen, betrouwbare wetenschappelijke gegevens, enzovoort. Wat betreft mijn gezondheid vertrouw ik niet alleen op mentale of spirituele krachten maar ook regelmatig op traditionele geneeskunde, mijn huisdokter, artsen, alternatieve geneeskunde en als het nodig is pijnstillers.

Voor welke informatiebronnen we ook openstaan uiteindelijk zullen we een keus moeten maken wat we ervan gaan gebruiken. En dan komt je intuïtie weer goed van pas. Je intuïtie weet wat het beste is voor je want je intuïtie is je toegang tot je grotere bewustzijn.

Je intuïtie leidt je vaak stapsgewijs in de goede richting door de vragen die je stelt: Welke informatie is nuttig? Bij welke therapeut of dokter moet ik zijn? Wie moet ik om raad vragen? Wat is goed om uit te proberen en wat is enkel tijdverspilling? Wat past bij mij en welke stap kan ik nu doen?

Beginners mind

Afstemmen op je intuïtieve waarneming betekent niet reactief zijn maar vanuit contact met je innerlijke wijsheid er zijn, ervaren en antwoorden. Je stopt met voornamelijk reageren op en vanuit gedachten, emoties en uiterlijke situaties. Je leeft meer vanuit een directe ervaring en laat de verhalen over jezelf en de ander zoveel mogelijk los.

Maar kunnen we wel echt objectief zijn, zonder een oordeel of een verhaal in ons hoofd?

Totaal objectief, zonder verhaal, zullen we nooit zijn. Maar als we beseffen dat onze oordelen en verhalen niet de hele realiteit zijn dan krijgen we al wat meer innerlijke ruimte om te zien wat er echt aan de hand is. Zet je oordelen, je verhalen en ‘plaatjes’ over jezelf en anderen dus af en toe even in de kast en maak ruimte om het leven directer te ervaren.

En het mooie is: als we onze intuïtie bewust meer gaan aanspreken dat we dan ook vaker spontaan allerlei signalen gaan herkennen. Wie kent niet die ervaringen waarin alles als een puzzeltje in elkaar valt. Opeens krijg je een goed idee of ontmoet je toevallig net op tijd de juiste persoon, die je precies die informatie geeft die je nodig hebt.

In mijn coachingswerk begin ik altijd vanuit een ‘niet weten’. Ik weet niet waar deze persoon mee zit. Ik weet niet waar het vandaan komt, ik weet geen oplossingen voor zijn of haar problemen. Ik tracht met nieuwe ogen te kijken naar iemand die tegenover mij zit, ook al heb ik die al vele malen gezien. Op die manier ontstaat er ruimte. En in die ruimte komen de juiste vragen naar boven en ervaart de ander de veiligheid en de ruimte om in contact te komen met intuïtieve kracht en inzicht.

Probeer het maar eens, het zal je verrassen hoeveel nieuwe dingen je ziet, hoort en begrijpt als je met een beginners mind om je heen kijkt en luistert naar anderen.

Niet meer maar minder

Het enige wat je moet doen is naar binnen gaan- stoppen met het zoeken naar iets buiten jezelf dat je gelukkig zal maken. Als je naar binnen gaat, zul je onder alle conditionering en alle gedachten en overtuigingen bewustzijn ervaren, het bewust-zijn dat jij bent.

Het proces van intuïtieve ontwikkeling begint met wat we een staat van opmerkzaamheid noemen: dat wil zeggen rustige interesse en aandacht. Naar binnen gaan betekent tot rust komen en contact maken met je intuïtieve bron, met iets in jezelf dat groter is dan je gedachten en gevoelens, het gebied in jezelf waar beide uit voortkomen.

Je hoeft geen uren te mediteren als je je rustiger en sterker wilt voelen. Vaak is niet meer doen nodig maar juist minder. Dus in plaats van iets te doen om je beter te voelen, doe minder. Laat alles even gaan. Laat het los. Pauzeer, voel je lichaam, ervaar dit moment.

Soms kan het loslaten van emoties en spanningen zo simpel zijn als het rustig inademen en laten gaan bij de uitademing.

Je intuïtieve waarneming gebruiken

In Ki-Aikido, een oosterse krijgskunst leer je in plaats van je in te spannen om je te verdedigen, dynamisch én ontspannen te bewegen in harmonie met jezelf en de anderen om je heen. Door dat te doen, ga je voorbij je fysieke mogelijkheden en put je uit een diepere geestelijke bron waardoor je meer kracht krijgt. Ook leer je in plaats van je in te spannen om iets te zien, te ‘zien met zachte ogen’, en terwijl je dat doet, observeer je eigenlijk veel meer.

Dit is vergelijkbaar met intuïtieve ontwikkeling. Er zijn allerlei manieren om je intuïtie te trainen. Maar de basis is om te ontspannen en vanuit je intuïtie waar te nemen. Niet vanuit je gedachten of gevoelens maar vanuit het contact met je intuïtieve centrum.

Elke keer zie ik weer hoe verrast cliënten zijn hoeveel meer ze dan zien van gebeurtenissen die eerder verwarrend en onduidelijk waren. Op die manier kunnen ze beweging brengen in vastgelopen situaties. In mijn boeken geef ik daar allerlei voorbeelden van, net als allerlei andere effectieve methodes om je intuïtie te versterken.

Intuïtieve ontwikkeling is zo belangrijk, omdat het intuïtieve deel van onze geest vaak niet de ruimte krijgt waardoor het rationele deel niet tot rust kan komen. Dit veroorzaakt onrust en onproductieve spanning. Wanneer intuïtie en intellect elkaar kunnen aanvullen begrijpen we meer en zijn we creatiever.

Bronnen:

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: