Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Over “Niet het einde van de wereld”: een hoopvol boek

door Carolina Bont

Een voortdurende stroom van gebeurtenissen en (natuur)rampen overspoelt ons via de verschillende media. Nieuws is meestal pas nieuws als er een negatieve lading aanwezig is. Het is niet zo vreemd dat veel mensen depressief worden, zich machteloos voelen en de ondergang van de wereld voorspellen.

We worden gebombardeerd door media die ons vertellen dat binnen niet al te lange tijd de bodem niet meer in staat zal zijn om gewassen voort te brengen; dat vissen uit onze oceanen zullen verdwijnen; water en lucht in toenemende mate vervuild raken en hoe dat onze gezondheid schaadt. Kortom, dat alles steeds slechter gaat.

In het hoopvolle boek Not the End of the World: How We Can Be the First Generation to Build a Sustainable Planet (inmiddels ook vertaald) betoogt datawetenschapper Hannah Ritchie echter dat als we het grotere geheel goed bekijken, er een heel ander beeld ontstaat. Uit de gegevens blijkt dat we zoveel en zo snel vooruitgang hebben geboekt bij deze problemen, dat we voor het eerst in de geschiedenis op koers zouden kunnen zijn om echte duurzaamheid te bereiken.

Dit boek staat vol met de laatste onderzoeken en met verhelderende voorbeelden. Het zal je doen nadenken over bijna alles wat je over de huidige wereldproblematiek en de toekomst is verteld. Het geeft je de tools om te begrijpen wat wel of niet werkt en waar we ons dringend op moeten concentreren, zodat we een duurzame planeet kunnen achterlaten voor toekomstige generaties.

Dominante aannames hebben een grote invloed op ons leven. Opvattingen over de werkelijkheid creëren ook mede onze werkelijkheid. Dominante aannames kunnen ons het zicht ontnemen op duurzame oplossingen. De aanname dat het steeds slechter gaat heeft een negatieve invloed op onze gemoedsrust, vitaliteit én creativiteit. Terwijl onze creativiteit zo hard nodig is voor positieve verandering.

Laten we stoppen met onszelf en anderen voortdurend bang te maken. Negatieve motivatie – vanuit angst in actie komen – kan in een aantal gevallen tijdelijk goed helpen. Maar op de lange duur is het uitputtend en leidt het tot verlies van effectiviteit.

Laten we zicht houden op de vooruitgang. Niet om de problemen te bagatelliseren maar om gemotiveerd te blijven vanuit inspiratie. Zodat inzet en creativiteit, gestimuleerd worden. Zoals auteur Hannah Ritchie zegt: ‘de problemen zijn groot. Maar ze zijn oplosbaar. Wij zijn niet verdoemd. Wij kunnen bouwen aan een betere toekomst voor iedereen. Laten we die kans werkelijkheid maken’.

* Hannah Ritchie’s boek is geïnspireerd op het boek Feitenkennis: 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt van Hans Rosling, de Zweedse arts en hoogleraar internationale gezondheid. In 2018 publiceerde Rosling dit boek dat gaat over het gegeven dat de meeste mensen, ook goed opgeleide mensen en politici, nauwelijks weten hoe de wereld er echt voor staat. Roslings boodschap, gebaseerd op zijn bewogen leven als tropenarts en wetenschappelijk onderzoeker, is kortgezegd: Het is belangrijk dat we de feiten beter kennen, want alleen dan kunnen we de wereld verder verbeteren. Wie dat inziet, kan zich ook slagvaardiger inzetten waar het echt nodig is.

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: