Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Hooggevoelige kinderen

door Carolina Bont

Waar kunnen hooggevoelige kinderen tegenaan lopen en wanneer kan hun gevoeligheid als voordeel gaan werken?

Een klein deel van het interview uit mijn boek Hoogsensitiveit als kracht met psycholoog en lifecoach Sabijn Arts.

Hooggevoelige kinderen kunnen soms in een moeilijke fase terechtkomen. In een aantal situaties is deskundige hulp dan heel fijn. De soorten problemen waarmee ze in therapie komen zijn:35929594_m
• Angstig zijn (ondernemen van nieuwe dingen, veranderingen zoals een nieuwe klas of leraar, kijken van het journaal, angst om de ouders kwijt te raken)
• Sociaal angstig zijn (niet op kinderen durven afstappen, zich anders voelen door hun hoogsensitiviteit, moeite om spontaan te zijn en de controle los te laten)
• Slaapproblemen
• Piekeren
• Niet voor zichzelf op durven komen
• Onzeker zijn
• Niet weten hoe ze met hun gevoeligheid en de gevolgen ervan om moeten gaan
• Gepest worden
• Te gevoelig zijn voor wat anderen vinden

“Waar hoogsensitieve kinderen in hun dagelijks leven tegenaan lopen,” zegt Sabijn Arts, “verschilt per kind, en ook niet-hoogsensitieve kinderen kunnen dezelfde hierboven genoemde problemen ervaren. In mijn ervaring met hoogsensitieve kinderen kom ik echter vaak tegen dat nare gebeurtenissen een grotere impact hebben (in vergelijking met andere kinderen) en meer angst geven: door de intensiteit waarmee een indruk binnenkomt, is in hun gedachten de kans groot dat een vervelende ervaring zich gaat herhalen.”

In verband met de problemen en gevoeligheden van de kinderen vindt zij het het belangrijkste om aandacht te besteden aan innerlijke kracht, hun eigen kwaliteiten, verwerking en nieuwe vaardigheden, zodat zij op een andere manier naar zichzelf, hun mogelijkheden en hun nare ervaringen gaan kijken. Welk aspect het meeste aandacht krijgt is afhankelijk van het kind en zijn of haar specifieke situatie. Alle kinderen zijn gevoelig en kwetsbaar en wanneer ze zich daarin nog niet kunnen beschermen, zijn ze extra kwetsbaar. Maar bij hoogsensitieve kinderen komen de dagelijkse indrukken nog heftiger binnen dan bij het gemiddelde kind. Ze zijn gevoeliger voor wat er in hun omgeving gebeurt en voelen snel aan wat er in de ander omgaat. Dit gaat pas als voordeel werken als de kinderen leren hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Meer lezen? Zie het hoofdstuk Hoogsensitieve kinderen en Het zelfvertrouwen van je kind stimuleren in Hoogsensitiviteit als kracht.

Zie ook: Kenmerken van Hooggevoeligheid

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: