‘Ik merk dat ik feestjes begin te mijden. Na al het lawaai en alle indrukken op een avond ben ik bekaf. Laatst suggereerde een vriendin dat ik misschien wel hooggevoelig ben.’
Vaak zijn drukte en harde geluiden inderdaad lastig te verwerken voor hooggevoelige personen. De meest voorkomende symptomen die worden gerelateerd aan hooggevoeligheid zijn: Je snel moe, overweldigd of niet op je gemak voelen, je niet kunnen concentreren, en het overnemen en vasthouden van spanning. Veel hooggevoelige personen schrijven hun stemmingswisselingen, angsten en aanverwante problemen toe aan een tekortkoming in de eigen persoonlijkheid. Ze denken al gauw dat er iets mis is met henzelf, en merken dan niet dat hun klachten niet zozeer voortkomen uit trauma’s of zogenaamde “zwakke” karaktertrekken, maar uit hun zintuiglijke overgevoeligheid.
Gebrek aan herkenning van de eigen hooggevoeligheid leidt tot onzekerheid, met allerlei daaruit voortkomende klachten. Zo kan het voorkomen dat je bepaalde dingen niet doet omdat je denkt dat je er niet geschikt voor bent. De kans bestaat dan dat je je kwaliteiten onvoldoende aanspreekt, wat weer tot frustratie leidt. Genoeg redenen dus om te leren hoe je het beste om kunt gaan met je hooggevoeligheid.
Voor feestjes en andere bijeenkomsten geef ik je hierbij twaalf tips die veel hooggevoelige personen met succes gebruiken. Begin met het gebruiken van twee of drie tips, en ga van daaruit verder.
- Ga van tevoren sporten, zodat je energiek aan de avond begint.
- Neem voorafgaand aan het feest een half uurtje rust, of ga een kwartier à half uur slapen. Zo’n korte rust- of slaapperiode doet lichaam én geest goed.
- Ga korter dan je meestal gewend bent.
- Zoek op het feest naar de minder drukke plekken. Ga tussendoor een aantal keer kort naar een rustiger vertrek (het toilet bijvoorbeeld) of naar buiten.
- Tegen lawaai of harde muziek kun je je gehoor beschermen door oordopjes met een transparante filter zodat het oordopje minder zichtbaar is in je oor. Deze oordopjes dempen het te hoge geluidsniveau, maar je kunt muziek goed en vaak zelfs beter horen. En je kunt er gewoon mee blijven communiceren.
Ik heb zelf altijd oordopjes bij me. Ze zijn handig voor als je onverwacht terechtkomt in lawaai dat je niet zo makkelijk kunt mijden. Op reis heb ik regelmatig situaties gehad dat deze voorzorgsmaatregel goed van pas kwam (bijvoorbeeld in de bus, trein, vliegtuig of wachtkamers). Het scheelt een hoop irritatie en vermoeidheid!
Inmiddels is algemeen bekend dat je snel gehoorschade oploopt door blootstelling aan een hoog geluidsniveau, dus als men ziet dat je je oren beschermt kijkt men daar meestal niet meer van op. - Let op je lichaamshouding! Ontspan je schouders, sta stevig op beide voeten. Als je zit, ontspan je benen. En vergeet je gezicht niet. Gespannen kijken, fronsen, een strakke mond: Het kost allemaal energie. Ontspan je ogen en je mond (glimlachen helpt bijvoorbeeld), dan voel je je al meteen een stuk beter.
- Beperk je aandacht bewust telkens tot één persoon en wissel dat af met het observeren van alles om je heen, zonder dat je iets van jezelf moet.
- Accepteer je gevoel. Als je je niet helemaal goed voelt, druk die gedachte en het bijbehorende gevoel dan niet weg. Acceptatie is de beste start om je beter te gaan voelen. Veel hooggevoelige personen kijken op zo’n moment kritisch en bestraffend naar zichzelf, maar daar word je echt niet vrolijker van! Door van jezelf te accepteren dat je rondloopt met dit onprettige gevoel, zul je al meer ontspannen. Je ondersteunt jezelf ermee. Je zegt dan ’Ik mag er zijn met al mijn gevoelens’. Op die manier ben je ook weer eerder in contact met prettige gevoelens.
Ikzelf voel me meestal meer op mijn gemak in één-op-één-situaties. Met meerdere mensen heb ik vaak even tijd nodig om om te schakelen en te wennen. Dat omschakelen en wennen was moeilijker in de tijd dat ik vol ergernis naar mijzelf keek, als ik weer niet voldeed aan mijn eis om meteen op mijn gemak te zijn. Door mijn huidige instelling (‘Ik accepteer mezelf, ook al voel ik me nu onhandig’) gaat de omschakeling naar een fijne wisselwerking met mijn omgeving makkelijker en sneller. - Zeg regelmatig iets geruststellends tegen jezelf, zoals ‘Ik kies voor een ontspannen instelling’ of ‘Ik richt me op de fijne dingen, de rest laat ik langs mij heen gaan’. Je kunt zo’n aanvaarding ook combineren met een fysieke geruststelling, bijvoorbeeld door even zachtjes over je hand of handen te wrijven. Dat kan een extra geruststellend effect geven.
- Check van tijd tot tijd of je energie niet te hoog zit. Ga regelmatig met je aandacht naar je ademhaling, haal dan rustig en diep adem. Ga met je aandacht naar je buik, je benen, voel je voeten op de grond.
- Zie je iemand die zich niet op zijn gemak voelt? Doe dan je best om die persoon op zijn gemak te stellen. Dat doet wonderen voor je eigen stemming.
- Voorkomen is beter dan genezen. Wees je ervan bewust dat je een uitstraling hebt die beschermend kan werken. Stimuleer dit door bijvoorbeeld te visualiseren dat je omringd ben door licht dat je beschermt tegen te veel prikkels. Verdiep je in de werking van je energie-uitstraling. Hoe meer je met energetische beschermingstechnieken oefent, hoe beter ze werken. (Meer over de werking van je uitstraling en het oefenen met beschermingstechnieken kun je vinden in Hoogsensitiviteit als kracht en Versterk je uitstraling.)
Zie ook: Kenmerken van Hooggevoeligheid