Voortbordurend op mijn vorige blog: Intuïtie en creatief denken.
Hoe komen goede ideeën makkelijk naar boven?
In een ontspannen toestand? Of is stug doorwerken effectiever?
Welk proces is de beste trigger voor intuïtie en creativiteit?
Laten we eerst eens de ontspannen toestand bekijken.
Intuïtie onder de douche
Je kent het volgende verschijnsel vast wel. Je denkt dagenlang uitvoerig na over een probleem. Je wikt en weegt en je komt er niet uit. Uiteindelijk zet je het hele vraagstuk maar even op een laag pitje. En dan wat later in een ontspannen toestand, bijvoorbeeld tijdens het douchen, wandelen of joggen, krijg je opeens waardevolle ideeën. Je ziet de oplossing of wat je volgende stap moet zijn. Hoe werkt dat?
Door er over te blijven denken kwam je niet verder. Toch zullen de vragen die je stelde wel de weg hebben gevonden naar je intuïtie. Maar pas toen je je brein even rust gaf kon je denkproces zich verruimen en was je ontvankelijk voor een nieuw inzicht.
Neurowetenschappers noemen dit de ‘dwaalmodus’ zoeken. Die ‘dwaalmodus’ zorgt ervoor dat creatieve inzichten boven water kunnen komen en dat je effectiever gaat werken. Activiteiten die dit oproepen zijn bijvoorbeeld tuinieren, naar muziek luisteren, sporten, fietsen of wandelen.
En hoe is dit met hard doorwerken? Is het dan moeilijker om toegang te krijgen tot je intuïtie en creativiteit?
Stug doorwerken
Op tijd ontspannen blijkt inderdaad belangrijk te zijn voor een creatief proces. Niettemin blijkt dat stug doorwerken er net zo goed voor kan zorgen dat creatieve ideeën beginnen te stromen. In plaats van af te wachten en na te blijven denken hoe je iets aan zult pakken, krijg je vaak inspiratie door gewoon ergens aan te beginnen. Door de activiteit breng je allerlei creatieve processen op gang.
Ook al is het begin misschien onder de maat of tast je in het duister, stap voor stap krijg je wel meer duidelijkheid. Je zet door bij tegenvallers. En op momenten dat je vastgelopen bent en dat je het echt niet meer weet, geef je niet op. Je probeert van alles uit. Je loopt niet weg van de uitdaging. Je blijft erbij. En ja hoor, ineens zijn daar allerlei goede ideeën, zie je verbanden en valt alles op zijn plek. Zo ontdek je op een dag dat je je grenzen hebt verlegd.
En dat je meer in je hebt dan je had gedacht.
Balans in beweging
Te hard werken kan je creativiteit blokkeren maar ontspanning kan net zo goed ondermijnend werken, wanneer je niet in contact blijft met jezelf.
Het gaat om de manier waarop je ontspant of werkt. Zowel in de rust als in de activiteit of in de afwisseling tussen beide. Het gaat om aanwezig en alert zijn op wat je nodig hebt om optimaal te functioneren.
Om te weten wanneer je een plan even moet loslaten en je open te stellen voor het onverwachte. Dit vereist innerlijk evenwicht.
Maar evenwicht is geen statische toestand. We zijn nooit helemaal in balans. Het is een voortdurende beweging die alle kanten op kan gaan, als je maar weer regelmatig terugkeert bij jezelf.
De vraag is dus, negeer je intuïtieve signalen waardoor je je bewustzijn vernauwt? Of activeer je je innerlijke balans, waardoor je openstaat voor nieuwe ingevingen?