Kort geleden werd er op de radio een oproep gedaan naar alternatieven voor de woorden laag- en hoog opgeleid. Steeds meer mensen beseffen dat deze woorden niet meer van deze tijd zijn. Ze dekken de lading niet en ze leiden tot stigmatisering. Nieuwe meer passende termen zouden een hele verbetering zijn. Een kleine verschil in woorden, kan veel invloed hebben op hoe je denkt over jezelf en je mogelijkheden en over die van anderen.
Diverse onderwijshervormers hebben al voorgesteld om laag- en hoogopgeleiden te vervangen door praktisch en theoretisch geschoolden. Maar tot nog toe zijn deze nieuwe aanduidingen nog niet blijven hangen.
Door deze hele discussie realiseer ik mij opnieuw hoe fundamenteel intuïtieve ontwikkeling is. Als onderwijs, rationele informatie en intuïtie samengaan kunnen we optimaler gebruik maken van onze potenties. En met intuïtie bedoel ik dan visie en integriteit. Oog hebben voor zowel de korte als de lange termijn. Door de details heen het grotere geheel zien: inzicht hebben in wat meespeelt maar niet direkt zichtbaar is.
Willen we de kwaliteit in ons eigen leven en in dat van anderen bevorderen dan zullen we onze intuïtie, de wijsheid van ons hart, moeten versterken.
Als life-coach begeleid ik mensen die zeer verschillend geschoold zijn. Met een groot scala aan beroepen. En ook hierin word ik er voortdurend mee geconfronteerd hoe belangrijk het is om je innerlijke kennis te kunnen aanspreken. Praktisch of theoretisch opgeleid maakt niet uit. Bij belangrijke levensvragen, sociale contacten en creativiteit kun je daar meestal niet op terugvallen.
Dan moet je kunnen luisteren naar je intuïtie die je vertelt welke opleiding, welke partner, welke vrienden en wat voor werk bij je passen. Je intuïtie die ook bij de kleine maar vaak o zo belangrijke dagelijkse beslissingen een waardevolle bijdrage kan leveren.
Er is geen psycholoog die op basis van onderzoek weet, wie een goede partner voor hem of haar is. Een client, een succesvolle managementconsultant, vertelde dat zij in de kennismakingsfase met een klant, niet zozeer bezig is met feitelijke gegevens, maar zich vooral richt op haar intuïtie om bepaalde signalen op te pikken. Een andere client, een veelgevraagde investeerder vertelt dat hij veel informatie vergaart maar dat het steeds zijn intuïtie is die voor de vele goede keuzes zorgt die hij maakt. In mijn nieuwste Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness staan uitgebreider allerlei persoonlijke voorbeelden van mensen die meer waarde en betekenis in hun leven brachten door hun intuïtieve kennis aan te wakkeren.
Het gevestigde onderwijs voorziet niet in dat soort kennis. Vaak blijkt zelfs dat wat we leerden een sta-in-de-weg kan zijn. Soms moeten we eerst allerlei adviezen, verwachtingen en vaststaande denkbeelden loslaten voordat we kunnen zien wat er echt speelt en wat wij zelf, iets of iemand of een situatie nodig heeft.
Er is misschien nog nooit zo veel onzekerheid geweest als in de snel veranderende wereld van vandaag. De tijd dat het ging om het nauwgezet volgen van opdrachten is allang voorbij. Out of the box leren denken is onmisbaar geworden.
Tegenwoordig moeten we net zo creatief en flexibel zijn als de situatie vereist. We moeten nieuwe ideeën kunnen bedenken als we ze nodig hebben. We moeten initiatief tonen, verantwoorde risico’s nemen, de juiste vragen stellen en willen weten wat echte vooruitgang inhoudt. Dat vereist een diep besef van wat van waarde is en daar steeds meer naar gaan leven. Of we nu praktisch- of theoretisch opgeleid zijn: we hebben meer dan ooit onze intuïtie en creativiteit nodig om verder te komen.