Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Mannen: emotioneel of gevoelig?

door Carolina Bont

[Dit is een vervolg op de blog Gevoelige mannen van 24 januari]

Wat voor mannen, en zeker voor gevoelige mannen, lastig kan zijn is de onduidelijkheid wat gevoeligheid eigenlijk betekent en de onterechte associaties daarbij.

Schrijfster Fiona Brouwer schrijft daarover: “In onze taal worden de begrippen ‘emotie’ en ‘gevoel’ vaak door elkaar gebruikt, er wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt. Iets wordt emotie en even later weer gevoel genoemd. Er wordt vaak gezegd dat vrouwen veel emotioneler zijn dan mannen en dat vrouwen willen dat mannen meer hun emoties tonen. Dit is een groot misverstand omdat de betekenis van die woorden onduidelijk is.”

Mannen en vrouwen reageren even emotioneel

“Mannen en vrouwen reageren even emotioneel”, zegt Fiona Brouwer. “Alleen de manieren van reageren is anders. Veel mannen worden afstandelijk, rationeel, sluiten zich af, worden hard, koud en soms gewelddadig. Dit zijn sterke emotionele reacties vanuit hun verwondingen. Veel vrouwen daarentegen klagen, beschuldingen, huilen, doen zielig, schelden en bitchen, wat ook heel emotionele reacties zijn vanuit hun verwondingen. Dus een emotionele man is helemaal geen leuke man, net zoals een emotionele vrouw geen leuke vrouw is. Wat vrouwen bedoelen dat ze graag een gevoelige man willen. Nu wordt gevoelig ook weer op verschillende manieren gebruikt en bedoeld, want een uitspraak als ‘Wat ben jij gevoelig zeg!’ heeft vaak een negatieve intonatie. Eigenlijk zeggen we dan: ‘Wat ben jij snel op je tenen getrapt of wat reageer je heftig, beledigd, boos of verongelijkt’. Wat eigenlijk bedoeld wordt, is ‘Wat ben jij emotioneel zeg’.”*

“Gemiddeld genomen zijn de sekseverschillen met iedere generatie afgenomen”

Schrijfster Elaine Aron benadrukt dat er in onze cultuur nogal wordt generaliseerd over de eigenschappen van mannen en vrouwen. Zo noemt ze de volgende stellingen een generalisatie: ‘Als een vrouw zich rot voelt wil ze erover praten, maar als een man zich rot voelt wil hij zich opsluiten en aan projecten werken’ of ‘Als vrouwen problemen hebben willen ze alleen maar een luisterend oor, maar mannen willen alleen maar oplossingen bieden en krijgen’. “Feit is dat de laatste generatie zich misschien zo heeft gedragen, hoewel zelfs dat niet duidelijk is, maar gemiddeld genomen zijn de sekseverschillen met iedere generatie afgenomen.”

Kijk bijvoorbeeld eens naar het straatbeeld: in tegenstelling tot twintig jaar geleden, zie je nu gelukkig ook heel wat vaders op pad met hun kinderen.

Vrouwelijk of menselijk?

Aron zegt verder: “We hebben allemaal behoeften aan het uiten van onze gevoelens en aan het vinden van oplossingen voor problemen. We blijven echter nog steeds generaliseren, waardoor deze generalisaties een beetje een eigen leven gaan leiden. Het helpt om de feiten te kennen, zodat je de generalisaties bij kunt stellen als je dat wilt. Uit onderzoek is bijvoorbeeld keer op keer gebleken dat mensen gelukkiger zijn als, zowel de vrouw als de man zich gedraagt op een wat in het verleden werd gezien als traditioneel ‘vrouwelijke’ manier. Dat wil zeggen: warm, verzorgend, emoties uitend en bereid om de relatie te bespreken.”

Oftewel; wat vrouwelijk wordt genoemd is simpelweg goed menselijk gedrag dat net zo goed mannen past.

 

Boekentips

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: