Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Gevoelige mannen

door Carolina Bont

Het lijkt alsof er minder hooggevoelige mannen zijn dan vrouwen, maar klopt dat wel?

Mannen praten over het algemeen minder over hun gevoeligheid dan vrouwen. Ook hebben veel mannen de neiging hun gevoeligheid wat meer te verbergen. Uit onderzoek blijkt echter dat er net zoveel hooggevoelige mannen zijn als vrouwen.

Gevoeligheid is een kwaliteit

In onze maatschappij wordt gevoeligheid over het algemeen gezien als een vrouwelijke kwaliteit. Dat oordeel kan lastig zijn voor mannen en ervoor zorgen dat jongens deze kwaliteit al jong verbergen. Dat veroorzaakt een geïsoleerd gevoel. Niet de gevoeligheid op zichzelf veroorzaakt problemen, maar het negatieve oordeel erover. Terwijl gevoeligheid juist ook voor mannen een belangrijke kwaliteit is.

Begrip en respect voor elkaar

Diverse psychologische onderzoeken tonen het zeer overtuigend aan: relaties waarin mannen vooral macho zijn en vrouwen niet krachtig kunnen zijn, zijn minder goed dan relaties waarin beide partners ruimte hebben voor zowel hun mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. Bij deze paren is er wederzijds begrip en respect voor elkaar, terwijl dat bij de eerstgenoemde groep meestal ver te zoeken is.

Leren omgaan met subtiele details

Als hooggevoelig mens pik je spontaan extra informatie op. Allerlei subtiele details vallen je op en dat maakt je intuïtiever. Wil je daar profijt van hebben, dan moet je leren om de signalen bewuster op te merken. Ook is het belangrijk om goed te leren omgaan met de hoeveelheid aan stimulansen en prikkels die je krijgt.

Thijs: Ik zie en voel dingen die anderen vaak niet zien

“Vroeger had ik een hekel aan mijn gevoeligheid, omdat ik mij daardoor anders voelde dan anderen. Terwijl ik er gewoon bij wilde horen. Na verloop van tijd zag ik in dat dit nergens op sloeg. Ik stopte ermee om mijzelf de hele tijd maar te vergelijken met een bepaalde groep mensen. Sinds ik mijn intuïtie ontwikkel, voel ik me steviger. Dat komt omdat ik beter voor mezelf zorg en ik heb een groter besef van een diepe en rijke hulpbron in mijzelf. Ik ben nu blij met mijn gevoeligheid. Ik zie en voel dingen die anderen vaak niet zien. Dat komt mij in mijn werk als dramadocent goed van pas. Ook in relaties heb ik daar veel aan. Ik heb niet de problemen die veel van mijn vrienden wel hebben. Dat komt denk ik vooral omdat ik ook opensta voor wat er niet gezegd wordt maar wat wel meespeelt. Bovendien geven lichaamstaal en de klank van iemands stem mij ook spontaan veel informatie.”

Vince: Ik ben op een gevoelige manier weerbaarder geworden

“Als jongentje had ik moeite met mijn gevoeligheid. Ik kon niet meedoen met de stoere binken op school. Mijn ouders vingen mij redelijk goed op, maar de situatie maakte mij vaak behoorlijk onzeker. Ook al had ik genoeg vriendjes, ik voelde mij toch vaak geïsoleerd van de rest. Ik had het idee dat ik niet stoer genoeg was, terwijl ik toch bepaald geen doetje was. Doorbreken van dat rollenpatroon was niet eenvoudig. Het voordeel van mijn probleem was dat ik al vrij jong op zoek ging naar antwoorden binnenin mijzelf. Zo ging ik meer aandacht besteden aan mijn intuïtie. De stem van mijn intuïtie leren onderscheiden van andere stemmen in mijzelf, vind ik een boeiend proces. Het geeft me power. Ik ben daardoor onafhankelijker en weerbaarder geworden.”

 

Zie: Hoogsensitiviteit als kracht

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: