Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Moet je als hooggevoelig persoon voorzichtig zijn of jezelf juist aanpakken?

door Carolina Bont

Is het voor mij, als hooggevoelig persoon, het beste om me vaak terug te trekken?

Onderschat je veerkracht niet. En neem geen vooroordelen over omtrent wat jij wel of niet zou kunnen. Dat je soms wat meer rust nodig hebt of kwetsbaarder bent, betekent nog niet dat je weinig kunt doen met je talenten. Integendeel, als hooggevoelig persoon kun je net zo goed moedig, sterk, creatief en veerkracht26578271_mig zijn.

Vaak zijn hooggevoelige personen geneigd te veel naar buiten of juist te veel naar binnen gericht te zijn.

Als je teveel naar buiten gericht bent dwing je jezelf te vaak door jezelf te overbelasten met werk en uitdagingen. En als je teveel naar binnen gericht bent wil dat zeggen: dat je geneigd bent om jezelf te snel en extreem te beschermen.

Teveel naar binnen gericht: de boze buitenwereld

Als je teveel naar binnen gericht bent, bescherm je jezelf teveel en trek je jezelf daarom te gauw terug. Je denkt dan dat het met jouw eigenschap te moeilijk is om in de grote boze buitenwereld te leven. Maar je helpt jezelf juist door je niet te veel terug te trekken. Want als je dat steeds doet groeit je angst.

Teveel naar buiten gericht: veeleisend zijn

Wanneer je teveel naar buiten gericht bent, word je veeleisend naar jezelf. Je bent te druk en je wilt te vlug resultaat. Of je dwingt jezelf om met het tempo van anderen mee te doen.

Dit houd je op den duur niet vol. Je functioneert beter en je zal veel meer aankunnen, als je regelmatig ontspant en rustig aandoet. Hoe lastig dat ook kan zijn in een drukke wereld en een druk leven met allerlei verantwoordelijkheden.

Een goede balans is essentieel: niet té voorzichtig blijven en niets ondernemen, maar ook niet alles tegelijk willen doen.

Bewuster met je tijd omgaan13568060_m

Je kunt overbelastheid voorkomen door in drukke periodes alvast je herstelmomenten in te plannen. En door bewuster met je tijd en je dagindeling om te gaan. Vaak doen we veel maar komen we niet toe aan wat we eigenlijk willen doen.

Beslis waar je meer tijd aan wilt besteden en wat je daarvoor moet doen. Welke dingen ga je dan niet meer doen en wat kun je delegeren?

Vind een betere balans door vragen aan je intuïtie

Luister naar je lichaam en stem regelmatig af op je intuïtie door te vragen:
Hoe voel ik me hierbij?
Wanneer is het goed om me terug te trekken en wanneer kan ik beter doorzetten?
Hoe kan ik deze activiteit op een meer ontspannen manier doen?
Hoe kan ik mijzelf motiveren zonder mijzelf te forceren?
Hoe zou mijn ervaring zijn als ik over een bepaalde situatie anders zou denken?

 

Zie ook:
Kenmerken van Hooggevoeligheid

Boekentips:
Hoogsensitiviteit als kracht, werken met je intuïtie – Carolina Bont

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: