Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Hoe help je een vriend in nood?

door Carolina Bont

Relatieproblemen, je baan verliezen of een naaste die overlijdt, kwetsende en verdrietige situaties komen in ieders leven voor. Hoe kun je je vrienden in zo’n crisissituatie helpen? Hoe help je hen om de pijn en het verdriet een plek te geven en de draad van hun leven weer op te pakken?

Luister met volle aandacht

Mensen in een crisissituatie zijn vaak zo verlamd van verdriet dat ze er zelf niet toe komen om om hulp te vragen. Neem daarom zelf het initiatief. Vraag hoe het gaat en luister met volle aandacht, zonder tegelijkertijd al bezig te zijn met analyseren, oordelen of oplossingen zoeken. Jezelf volledig openstellen voor wat je op dat moment hoort en ziet, helpt om te voelen wat de ander nodig heeft. Bovendien, als er al oplossingen voor de situatie zijn, dan kom je daar eerder op als jouw denken niet ‘bezet’ is.

120109-IMG_6645-Immanuel-Daniel-Strand-Fuerteventura-600x460px

Er zijn en doen wat nodig is

Wees je ervan bewust dat het waardevol is om er voor de ander te zijn en te luisteren, steeds weer als dat nodig is. Doe wat voor de hand ligt, biedt praktische hulp en wees voorzichtig met wat je zegt. Het kan pijnlijk zijn als je te snel zegt “ik weet hoe jij je voelt”, want verdriet is heel persoonlijk en weer anders in andere omstandigheden. Vertel pas hoe jij je in jouw crisissituatie voelde, als de ander daar ruimte voor heeft. Kom ook niet direct met kop-op-verhalen en de positieve kant van de situatie. Dat werkt niet en kan de ander zelfs het schuldgevoel geven niet flink genoeg te zijn. Positieve opmerkingen zijn meestal pas effectief als ze een reactie zijn op een positieve uiting van de persoon zelf.

Leef mee en toon begrip

Als je een ander wilt helpen, dan moet je als het ware emotioneel oplopen met hem of haar. Dat betekent meeleven en gevoelens bevestigen. Laat merken dat je het verdriet, de teleurstelling of de boosheid begrijpt als je vriend of vriendin het moeilijk heeft. Bevestig de gevoelens en luister welke behoeftes daarmee worden uitgedrukt. Toon begrip door je zo goed mogelijk in te leven in de situatie en informatieve vragen te stellen. Zorg ervoor dat je zelf in balans blijft. Je kunt wel hulp aanbieden, maar je kunt het verdriet niet laten verdwijnen of het probleem niet voor de ander oplossen. Het werkt averechts als jij de boodschap uitzendt dat de persoon in kwestie het zelf niet aankan. Het gaat erom dat de ander zich gesteund voelt en op den duur weer  op eigen kracht verder kan.

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: