“Ik vind het moeilijk om nee te zeggen, bij uitnodigingen, hulpvragen van de school van mijn kinderen, of van vrienden, of collega’s. Ik voel me daardoor vaak overbelast.
Assertief zijn betekent weten wat je wilt en daar duidelijk over zijn naar anderen. Het is heel wat anders dan agressief zijn als iets je niet bevalt of steeds keihard je mening verkondigen, daarmee verstoor je relaties.
Assertief zijn gaat over grenzen stellen en helder communiceren. Je bent open, eerlijk, direct, respectvol en indien nodig volhardend.
Als je assertief bent, ben je zelfstandig en neem je het initiatief om aan je behoeften te voldoen, terwijl je anderen in hun waarde laat en ook oog hebt voor hun wensen. Je stelt dan je eigen belang niet altijd voorop en geeft belangen van anderen niet altijd voorrang.
Oefen met assertief gedrag
Je werkconcentratie beschermen en ervoor zorgen dat je voldoende vrije tijd hebt bijvoorbeeld is een assertieve actie. Komen die dingen in het gedrang doordat je teveel ingaat op verzoeken van je omgeving dan is het zaak om door je gedrag een beter evenwicht te creeëren.
Naast meer inzicht in jezelf en in je gedrag is het voor je zelfvertrouwen ook van belang om te oefenen met assertief gedrag.
De eerste stap om assertief te worden is vaststellen wat je echt belangrijk vind en nodig hebt in plaats van automatisch mee te gaan in wat anderen van je verwachten. Zorg er voor dat je weet wat je wilt. Als je dat hebt vastgesteld voor jezelf is het makkelijker om daar duidelijk over te zijn naar anderen.
Schuldgevoel
Ben je bang dat je ruzie krijgt of dat anderen denken dat je egoïstisch bent? Onderzoek waar je precies bang voor bent en waarom. Voel je je schuldig als je nee zegt? Als je iets verkeerds hebt gedaan is een schuldgevoel nuttig want daardoor weet je dat het nodig is iets te herstellen. Maar als je je te vaak schuldig voelt is het goed om te kijken of je niet een te perfectionistisch zelfbeeld hebt. Als je de lat te hoog legt voor jezelf is dat een constante bron van stress.
Neem de tijd
Misschien ben je er op uit dat men je altijd aardig vindt. Het kan ook zijn dat je bang bent om een ander te kwetsen en dat je daarom te vaak ‘ja’ zegt terwijl je ‘’nee’’ had willen zeggen. Een goede strategie is om bij een vraag de tijd te nemen en te beseffen dat je niet altijd meteen antwoord hoeft te geven. Je kunt beloven er later op terug te komen. Dat geeft je de ruimte om goed te overdenken wat je wil doen en zeggen.
Hulpvaardigheid is goed, maar het is ook belangrijk om voor jezelf te kunnen kiezen, ook al komt een ander dat niet altijd goed uit. Voldoende voor jezelf opkomen is vaak ook in het belang van anderen. Niemand heeft er iets aan als jij teveel van jezelf eist en daardoor uit balans raakt.
Wees positief assertief
Of je nu een hulpverzoek krijgt of wilt dat mensen iets gaan doen of juist ergens mee ophouden, wees direct en positief.
Je kunt bij een verzoek om hulp van de school, zeggen,” ik kom graag eens per maand helpen, maar niet meer elke week, want ik heb op dit moment andere prioriteiten’.
Als je positief assertief bent, dan vraag je bijvoorbeeld “zou jij de boodschappen willen doen” of “ik zou het fijn vinden als jij de boodschappen doet” in plaats van “doe de boodschappen” of “wanneer doe jij nu eens een keer de boodschappen”.
Door positief en direct te formuleren wat je wilt, wek je geen weerstand op en is de ander eerder bereid om mee te werken. Vind je het lastig om te bepalen wat nu positief en direct is? Denk je dan in dat iemand anders jou op deze verschillende manieren zegt wat hij of zij wil en ga na welk gevoel je daarbij krijgt.
Onthou: opkomen voor jezelf betekent dat je om jezelf geeft. En als je goed voor jezelf zorgt, heb je de mensen om je heen ook meer te bieden.