Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Vier manieren om Geluk te beperken (én te bevorderen)

door Carolina Bont

1- De tirannie van altijd vrolijk moeten zijn

Het verlangen naar geluk kan ongelukkig maken wanneer je geen realistische visie er over hebt. Als je denkt dat gelukkig zijn inhoudt dat je nooit verdriet hebt, boos bent of angst en onzekerheid ervaart. Blijdschap en liefde zijn natuurlijke gevoelens die in ons zitten. Ze komen vanzelf naar boven als we oud zeer loslaten.

Realiseer je daarbij dat negatieve emoties ervaren niet hetzelfde is als wat je ermee doet. Daarin kun je kiezen. En ze voelen is ook wat anders als je eraan vasthouden en ze als maar activeren.

15115092 - set of smiley icon on whiteBovendien horen negatieve emoties in reactie op wat we meemaken er gewoon bij. Niets menselijker dan dat in deze wereld. Jezelf daarom veroordelen is zeer belastend. Geluk komt eerder om de hoek kijken wannneer al je gevoelens er mogen zijn.

2-Weerstand

Wanneer de dingen niet lopen zoals we willen en mensen niet zo reageren zoals we verwacht of gehoopt hadden dan is dat lastig of pijnlijk. Maar het kost ons meer energie als we ons tegen dat feit verzetten. Weerstand maakt het zwaarder. Acceptatie zet ons midden in de realiteit. We zien dan meestal eerder wat we moeten loslaten, wat een creatieve oplossing zou zijn of hoe we iets kunnen verbeteren.

3-Haasten

We beperken ons geluk veelvuldig omdat we er vaak snel aan voorbijgaan. Geluksgevoelens zijn dan zeer vluchtig. We zijn al weer tien zorgen verder op het moment dat het geluk ons echt zou kunnen vervullen.9195516 - young female having fun on flowery meadow

Evolutionair zijn we nu eenmaal gericht op gevaar en problemen. Niettemin kunnen we ons aanwennen om meer te gaan letten op de schoonheid in ons leven. Door te onthaasten, de tijd te nemen zetten we onze deur een stuk verder open voor geluk.

4- Het perfecte plaatje

We hebben vaak de illusie dat het anderen allemaal makkelijk afgaat. Het gras is altijd groener aan de overkant. ”Hoe kan het dat mijn vakantie niet zo denderend was? En dat ik zoveel moeite heb met dat nieuwe werkproject? En dat ik alweer de hele week met moeite uit mijn bed kwam? Die anderen staan elke ochtend vrolijk en fris op. Zijn goed georganiseerd. Werken vlot en makkelijk en hebben ook nog eens een prachtig priveleven én een spetterende vakantie gehad”.

Nu kan dat aan de buitenkant zo lijken. Maar door mijn werk weet ik dat iedereen zijn lastige periodes en kwetsbare kanten heeft en dat bij niemand het succes (zowel privé als in werk) komt aanwaaien. Daar moet vaak heel veel voor overwonnen worden en opzij worden gezet. Vele obstakels en frustraties komen op ieders weg.

En ook al zijn er mensen die super veel bewerkstelligen, jezelf daarmee blijven vergelijken is funest. Je zelfbeeld verbleekt erbij. Vaar liever op je eigen kompas en ontdek wat goed werkt voor jou. Waardeer jezelf, geniet van wat je hebt. Laat het perfecte plaatje los. Zonder dat zul je veel gelukkiger zijn!

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: