Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Intuïtie in het bedrijfsleven: 10 vragen beantwoord door Carolina (Deel 2)

door Carolina Bont

In het eerste deel van dit interview kwam al naar voren dat intuïtie vaak een cruciale rol speelt op de werkvloer. Deze week wordt in deel twee besproken hoe de samenwerking is tussen je intuïtie en je verstand, wat er gebeurt met je empathisch vermogen wanneer je intuïtief werkt, welke rol onzekerheid speelt en waarom dagdromen zo belangrijk is.37231999_s

8. Je intuïtie én je verstand: gaat dat wel samen?
Je verstand gebruiken is nodig en nuttig, maar eenzijdig gebruik van je vermogens beperkt je. Een logische redenering heeft zijn grenzen. Ook je intuïtie moet je niet eenzijdig gebruiken. Intuïtie vervangt niet je logische manier van denken, maar is een zeer nuttige aanvulling. We zijn echter opgevoed met het idee dat we kennis enkel buiten ons moeten zoeken. Daardoor vergeten we vaak onze innerlijke kennis aan te spreken. En negeren we het als het zich aandient via allerlei signalen en ingevingen.

Simpel gezegd stuurt je linkerhersenhelft de rationele en logische processen en de rechterhersenhelft de creatieve processen en de intuïtie. Bedenk wel dat, hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen links en rechts, alle processen ook plaatsvinden door de hele hersenen heen. Het gaat om een betere interactie van die twee.

9. Ben je dan toch je brein?
Je brein is niet hetzelfde als je bewustzijn, ook al wordt dat nogal eens beweerd. Er zijn heel wat vooraanstaande neurowetenschappers die het verschil tussen de rol van het brein en het bewustzijn zien. Je kunt je bewustzijn gebruiken om je brein te veranderen. Volgens de
neurowetenschappers Rebecca Gladding en Jeffrey M. Schwartz stuurt je brein je ook vaak misleidende boodschappen en kan je bewustzijn dit transformeren. Ze schrijven in hun boek Je bent niet je brein: “Het is duidelijk dat je brein een grote invloed op je leven kan hebben, maar dit is alleen mogelijk als je het toestaat. Het goede nieuws is dat je de invloed van je brein kunt intomen en het opnieuw kunt trainen om het in je voordeel te laten werken.” Hun onderzoek laat zien dat wanneer je leert je aandacht op een gezonde manier te richten door je wijze supporter te activeren (oftewel je intuïtie) er nieuwe hersenverbindingen worden aangemaakt.

10. Wat valt jou op bij je begeleiding?
Wanneer ik cliënten help hun intuïtie te ontwikkelen, zie ik altijd dat het essentieel is om te weten wat intuïtie is, hoe het persoonlijk werkt en dat het er om gaat je verstand en intuïtie te laten samenwerken. Dat levert je het meeste op. Je gaat niet alleen effectiever werken, er komt ook meer empathie bij! Samenwerkingsverbanden verbeteren en persoonlijke voldoening groeit. Dat empathie een grotere rol krijgt wanneer er meer vanuit een intuïtief bewustzijn gewerkt wordt, vind ik heel opvallend.

De inzichten en tools die ik doorgeef over intuïtie, via mijn werk en door middel van trainingen die in het Centrum voor Effectieve Intuïtie worden gegeven, bevorderen de interactie tussen beide hersenhelften. In al mijn boeken en de lessen die ik maakte en schreef voor het Centrum staat het praktisch kunnen gebruiken van je intuïtie voorop. Alle thema’s die ik koos en uitwerkte voor deze intuïtielessen dragen daaraan bij. Door te leren hoe je bewust kunt afstemmen op je intuïtie, ontstaat er evenwicht en benut je je potentieel optimaler.

Onzekerheid wordt pas een obstakel als je het wegstopt, er overheen dendert en het niet wilt voelen. Dan blokkeer je ook je intuïtieve signalen.


Zie hier deel 1 van deze blog

 

Zie ook:

– Als je intuïtie niet lijkt te werken

Meer focus, energie en overtuiging

Boekentips

Je bent niet je brein, Rebecca Gladding en Jeffrey M.Schwatz.
– Laat je hersenen niet zitten, Eric Scherder.
De boeken van Carolina Bont

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: