Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Intuïtie in het bedrijfsleven: 10 vragen beantwoord door Carolina (Deel 1)

door Carolina Bont

CarolinaBont_

Carolina, mei 2015.

1. Is intuïtie bruikbaar in het bedrijfsleven?
Goed management kan niet zonder intuïtie. Op allerlei gebieden – zoals bij beoordeling, productinnovatie, strategiebepaling, creatieve samenwerking en inspirerend leiderschap – speelt intuïtie een belangrijke rol. Bovendien is het aantal zichtbare en onzichtbare kansen in de markt door technologische en economische ontwikkelingen zo explosief gegroeid, dat managers vaak gedwongen worden intuïtief een keuze te maken uit vele mogelijkheden. Bill Gates merkte hierover op in een interview: “Often you have to rely on intuition.”

2. Kun je een recent intuïtie management voorbeeldje noemen uit jouw praktijk?
Een leidinggevend manager, verantwoordelijk voor de inkoop van nieuwe producten (werkzaam bij een bedrijf dat bijzondere meubelstukken verkoopt), vertelde mij laatst dat iemand een nieuw product kwam presenteren. Het zag er heel goed uit en iedereen in zijn bedrijf was enthousiast en maande hem aan om een langdurig contract af te sluiten. Logisch gezien was hij het helemaal eens met het enthousiasme. Toch kwam er bij hem achteraf een onbehagelijk gevoel naar boven als hij eraan dacht. Het gevoel bleef zelfs aanhouden nadat ze het gebruikelijke onderzoek hadden gedaan naar het bedrijf achter het product en het gewoon allemaal in orde leek. Bij doorspitten naar aanleiding van zijn twijfels kwamen echter allerlei feiten naar boven waaruit bleek dat dit bedrijf niet zo betrouwbaar was als het leek. Door naar zijn intuïtie te luisteren, zei hij, had hij een hoop problemen en geldverlies voorkomen.

3. Voldoet rationele besluitvorming niet meer?
Een logische redenering wordt bepaald en beperkt door onze veronderstellingen en de informatie die we wel en niet ter beschikking hebben. Een marktanalyse kan bijvoorbeeld veel tijd kosten, is bovendien niet altijd mogelijk en het leidt niet per se tot de beste beslissingen. Visie en vooruit kunnen denken zijn, zoals Steve Jobs van Apple zo geniaal deed, typisch intuïtieve vaardigheden die ook in een bedrijf hard nodig zijn. Over het belang van intuïtie zei Steve Jobs: “Ik begon mij te realiseren dat een intuïtief begrip en bewustzijn veel belangrijker zijn dan intellectuele logische analyses. Intuïtie is een erg krachtig middel dat een enorme impact heeft gehad op mijn werk.”

Het interessante van je intuïtie is dat het je dingen kan vertellen die buiten je gebruikelijke omgeving liggen, dingen waarmee je niet bekend bent.

4. Wat is de focus bij intuïtie?
Je spreekt een dieper innerlijk weten aan. En je staat open voor allerlei signalen die je onbewust hebt opgeslagen. We zijn meestal teveel naar buiten gericht, los van ons eigen inzicht. Het interessante van je intuïtie is dat het je dingen kan vertellen die buiten je gebruikelijke omgeving liggen, dingen waarmee je niet bekend bent. Die intuïtieve focus versterkt ook je veerkracht, je begint meer mindful te leven. Cliënten en cursisten hebben me vaak verteld dat niet alleen hun gevoelsleven subtieler werd, maar dat het hen ook opviel dat hun manier van denken meer helderheid had gekregen.

5. Wat betekent intuïtie voor jou?
Zien wat de kern is, waar het in essentie om gaat. Waar je ook mee zit, als je weet welke keus en actie prioriteit heeft, krijg je kracht. Je prioriteiten zien en daarnaar handelen zorgt ervoor dat alle andere dingen makkelijker op hun plek vallen. Zien wat prioriteit verdient is net zo belangrijk als beslissen wat je niet (meer) gaat doen. Als je afstemt op je intuïtie, zie je the big picture en heb je tegelijkertijd meer oog voor details die belangrijk zijn. Intuïtie is je inzichtgevend vermogen, dat zich bekend maakt via gedachten, gevoelens, beelden en lichamelijke sensaties.

Belangrijke vernieuwingen en uitvindingen die de wereld hebben veranderd zijn ontstaan door mensen die hun intuïtieve vermogen aanspraken. Ze durfden buiten gebaande paden te treden en nieuwe vragen te stellen.

6. Vinden veel managers intuïtie niet een vaag gegeven?
Veel mensen in het bedrijfsleven zijn er inderdaad nog steeds huiverig voor. Toch is er in toenemende mate belangstelling voor intuïtieve vaardigheden. Belangrijke vernieuwingen en uitvindingen die de wereld hebben veranderd zijn ontstaan door mensen die hun intuïtieve vermogen aanspraken. Ze durfden buiten gebaande paden te treden en nieuwe vragen te stellen. Albert Einstein zei dan ook: “De intuïtieve geest is een heilig geschenk en de ratio een trouwe dienaar. We hebben een maatschappij gecreëerd waarin de dienaar wordt geëerd en het geschenk is vergeten.”

En Dr. Jonas Salk, de uitvinder van het poliovaccin, schreef: “We hebben intuïtie en logisch redeneren allebei even hard nodig om te overleven.” Dat was gebaseerd op het feit dat zijn intuïtie hem leidde naar deze belangrijke ontdekking.

7. Zijn er onderzoeken naar intuïtie? En kun je daarvan een voorbeeld geven?
Uit onderzoek blijkt dat hoogstens 25% van de kennis en vaardigheden van de ‘sterren’ in het bedrijfsleven bestaat uit intellectuele kennis. De rest bestaat uit intuïtieve vaardigheden zoals zelfkennis, empathie, communicatieve vaardigheden, gevoel voor eigenwaarde, anticiperen en visie.

Er is ook steeds meer onderzoek naar neurologische processen die zich afspelen bij intuïtieve beslissingen. Uit een onderzoek van neurowetenschappers is bijvoorbeeld gebleken dat je bij intuïtieve inzichten of acties het meest ontwikkelde gedeelte van je hersenen gebruikt. 34519477_sTony Buzan, auteur van vele boeken over de hersenen en bekend van ‘Mind Maps’, schrijft: “Het is voor de ontwikkeling van meervoudige intelligentie essentieel dat je de twee hersenhelften actief in evenwicht houdt. Intuïtie, je zesde zintuig, dat vaak onterecht gelijkgesteld wordt aan emotie, is in feite gebaseerd op logica. En geen gewone logica, maar superlogica!”

“Onderzoek heeft aangetoond dat het bovenste gedeelte van je hersenen, de cerebrale cortex, verdeeld is in twee afzonderlijke gedeelten die met elkaar in verbinding staan via een verfijnd netwerk van zenuwen dat informatie tussen de twee helften overbrengt. Dit ‘reuzendenkpetje’ is het meest ontwikkelde gedeelte van je hersenen en bevat het totale scala aan mentale vaardigheden, zoals logica en analyse. Deze intellectuele vaardigheden creëren samen met de vijf zintuigen, plus de databank van je levenservaring, je intuïtie.”

Het gaat erom dat je weloverwogen beslissingen neemt. Zorg ervoor dat je nuttige informatie krijgt uit allerlei bronnen, maar vergeet niet ook open te staan voor intuïtieve informatie en die mee te laten tellen. Creatieve resultaten ontstaan door een combinatie van logisch denken en intuïtief bewustzijn.

Zie hier deel 2 van deze blog

 

Zie ook:

Meer focus, energie en overtuiging
– Als je intuïtie niet lijkt te werken

Boekentips

Hoofdzaken, 10 unieke manieren om je talenten te ontdekkenTony Buzan.
De boeken van Carolina Bont

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: