Hooggevoeligheid als kracht
Ontdek al de voordelen van hooggevoeligheid
#{siteTitle}

Carolina Bont over intuïtie, mindfulness en hooggevoeligheid

Je bent meer dan enkel je lichaam en je hebt een subtiele innerlijke stem die van alles te zeggen heeft over jouw ontwikkeling, geluk en overleving. Die moedige stem is je intuïtie, de directe verbinding met je levenskracht.

Carolina's Blog

Rust in je hoofd, stress de baas

door Carolina Bont

“Het lijkt wel of ik steeds nerveuzer word. Mijn werkdruk is niet veranderd, ook privé niet. Toch heb ik het gevoel steeds harder te moeten hollen om alles bij te benen. Ik wil me graag minder gestrest voelen, maar hoe krijg ik dat voor elkaar?’’

Een zekere mate van stress is noodzakelijk om een tevreden leven te kunnen leiden. Ons leven zou heel saai zijn zonder een bepaalde hoeveelheid eisen, onvoorziene gebeurtenissen en een levendige uitwisseling met de omgeving. Er is echter onderscheid tussen gezonde stress en ongezonde stress.

Gezonde en ongezonde stress

Gezonde stress is kortdurende stress; het gevoel van spanning wordt gevolgd door ontspanning. Gezonde stress houdt je scherp, waardoor je beter kunt presteren. Ongezonde stress gaat alsmaar door; je voelt continu de druk van buitenaf en ontspant nooit helemaal. Je handelt minder efficiënt en effectief en verliest aan creativiteit en zelfvertrouwen.

Fuerte-2013-IMG_0714-600x450

Overdaad aan prikkels

Sjoukje van de Kolk schrijft in haar boek ‘Aandacht – Beter omgaan met het meest schaarse goed van deze tijd’: “We leven in een snelle en complexe wereld. Moderne communicatiemiddelen stellen ons in staat een groot sociaal netwerk te onderhouden en altijd en overal bereikbaar te zijn en te weten wat er speelt. Daar komt echter wel bij dat wij steeds meer willen doen in minder tijd. We moeten flexibel zijn en multi-tasken. Door al die verschillende prikkels die aandacht vragen, voelen veel mensen zich voortdurend gehaast en ineffectief. Voortdurend switchen tussen de verschillende media en taken kan chaos veroorzaken. Het is vermoeiend en kost extra tijd, omdat je telkens opnieuw moet beginnen. Voortdurend in contact en op de hoogte willen blijven en snel reageren, leidt bij veel mensen tot concentratieproblemen en stressvolle gedachten.”

Rust in je hoofd

Om je rustiger en beter te gaan voelen, is het belangrijk om te onderkennen dat bepaalde gewoonten of reactiepatronen stressvol voor je zijn. Een veelvoorkomende stressfactor is bijvoorbeeld de tijdsdruk die veel mensen ervaren; een gevoel chronisch tekort te schieten, waardoor je te lang doorwerkt of te veel dingen tegelijk doet. Zorg daarom voor een dagindeling met ruimte voor rustmomenten. En onderzoek je innerlijke conversatie en beelden: welke gedachten en beelden jagen je op? Alleen al door het bewust worden en veranderen van een ‘opjagende’ innerlijke conversatie en vergelijkbare beelden voel je je veel rustiger. Daarnaast kun je, in periodes dat je continu een strijd tegen de klok voert of erg veel in korte tijd moet doen, er bewust aan werken om in dat tumult rustig te blijven. Je verhoogt zo de kwaliteit van het moment. Hierdoor voel je je beter, werk je geconcentreerder en efficiënter.

, ,

Ontdek je hooggevoelige en intuïtieve kracht

Enkele reacties van online cursisten: